Ιστορία

Ιστορία

Η πατρίδα του φιλοσόφου Αριστοτέλη, τα Αρχαία Στάγειρα, απέχουν μόλις 500 μέτρα από την Ολυμπιάδα, ιδρύθηκαν από Άνδριους, περίπου το 655 π.Χ. Κατά τη διάρκεια του Ολυνθιακού Πολέμου, ο Φίλιππος Β΄ κατέστρεψε τα Αρχαία Στάγειρα και τα ξαναέκτισε, μετά από παρέμβαση του Αριστοτέλη, ο οποίος έπειτα έγινε δάσκαλος του γιού του, του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο Αριστοτέλης απεβίωσε το 322 π.Χ. στη Χαλκίδα και η σωρός του μεταφέρθηκε στα Αρχαία Στάγειρα, όπου θάφτηκε με τιμές και ανακηρύχθηκε «οικιστής» της πόλης. Πάνω από τον τάφο του χτίστηκε βωμός και προς τιμήν του φιλοσόφου καθιερώθηκαν τα «Αριστοτέλεια», μια γιορτή, που γίνονται προσπάθειες να αναβιώσει και σήμερα.

Η Ολυμπιάδα, η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μετά το θάνατο του γιού της, εξορίστηκε από τον Κάσσανδρο στα Αρχαία Στάγειρα, ή σύμφωνα με άλλες πηγές στον Καυκανά (ή Κάπρο), νησί που βρίσκεται απέναντι από το χωριό της Ολυμπιάδας. Προς τιμήν της, πήρε το όνομα της το λιμάνι των Αρχαίων Σταγείρων και η σημερινή Ολυμπιάδα.

Η μεταλλευτική δραστηριότητα ήταν ανέκαθεν η ασχολία των κατοίκων της περιοχής. Από τα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, τα μεταλλεία των Μαδεμοχωρίων γνώριζαν περιόδους ακμής.

Μετά το ξεριζωμό του 1922, οι κάτοικοι της Αγίας Κυριακής της Μικράς Ασίας, πατρίδα του συγγραφέα Μενελάου Λουντέμη, εγκαταστάθηκαν στη σημερινή Ολυμπιάδα, προσδίδοντας στον τόπο έντονα πολιτισμικά στοιχεία της μικρασιατικής καταγωγής τους. Προς τιμήν της ιστορίας και των κατοίκων, στην κεντρική πλατεία της Ολυμπιάδας, υπάρχουν το άγαλμα του Αριστοτέλη και η προτομή του Μενελάου Λουντέμη.